1980 AD Blaucapel 01.jpgIn zijn boek “Teach like a Champion 2.0” bespreekt Lemov maar liefst 62 technieken voor beter lesgeven. In een onregelmatig verschijnende serie ga ik er een aantal langs. Wellicht alle 62.

Part 1, chapter 1

Het eerste hoofdstuk gaat over het verzamelen van data, in de klas, bij de leerlingen. Hoe “doen” ze het? Begrijpen ze de uitleg? Leren ze van de opdrachten? Bespreken ze onderling het goede?

Door gericht kijken en dat kijken goed te organiseren, zijn gegevens snel verzameld. De volgende stap is om er naar te handelen. Niet “later”, maar direct, wanneer de fout gemaakt wordt.

Part 1, chapter 2

Het tweede hoofdstuk, “Acting on Data and the Culture of Error”, beschrijft Lemov vier technieken hoe met de gegevens en de gemaakte fouten om te gaan. Centraal hierbij staat dat je in houding en acties, uit moet stralen dat fouten maken mag en dat door fouten maken er geleerd wordt. De fouten die zichtbaar worden uit de verzamelde gegevens, moeten dan wel opgevolgd worden. Leerlingen moeten merken dat wanneer er een fout gemaakt wordt, dat gezien wordt en dat dat tot actie bij de docent leidt.

7: Plan for Error: vergroot de kans dat je gemaakte fouten herkent en dat je weet hoe je er op gaat reageren.

8: Culture of Error: Zorg voor een sfeer in de klas die veilig is voor leerlingen, veilig genoeg om fouten te maken en die te bespreken.

9: Excavate Error: Wanneer er fouten gemaakt worden zoek ze dan helemaal uit. Welke fouten worden vaker gemaakt, wat zit daar achter en hoe kan je de oorzaak wegnemen?

10: Own and Track: Laat leerlingen hun werk zelf nakijken en verbeteren. Hiermee worden ze verantwoordelijk voor het goede antwoord.

De Nederlandse vertaling heeft als titel “Acties baseren op data en de ‘fouten horen er bij’-cultuur. Dit geeft mij iets meer inzicht in waar ‘The culture of error’ voor staat.

Meer lezen:

  • Doug Lemov kan je volgen op Twitter: @Doug_Lemov
  • De Nederlandse editie vind je bij de uitgever, CED-groep.
  • De originele Amerikaanse editie is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.
  • Over TLAC is een blog.
  • Eerdere afleveringen vind je door op dit blog de categorie “Teach Like a Champion” te kiezen.

Dit is een aangepaste versie van het artikel dat op 23 mei 2016 is verschenen op onderwijsonderzoek.net.

Advertenties